Corona….En zwemmen dan?

corona virus

Het leven wordt op dit moment gedomineerd door het Covid-19 Coronavirus. We hebben allerlei gevaarlijke dieren op onze zwemshorts. Dat vinden we leuk omdat we met een krokodil, schorpioen of haai prima weten om te gaan. We kunnen de gevaren inschatten en als mensen hebben we het zo geregeld dat we het mooie en bijzondere van deze dieren zien. Dat is de reden dat deze als decoratie op onze zwemkleding staan. Om de waterpret in, op en om het water te vergroten.

Enige controle of sturing over dit nieuwe Coronavirus lukt helaas niet. Dit Coronavirus is zo klein dat we het niet kunnen zien. Zo schrikbarend hoe zoiets minuscuuls dit enorm groot effect heeft.

We zien overal de uitvergrootte afbeeldingen van Coronavirussen. Bij deze virussen is een corona (krans) te zien wanneer ze door een elektronenmicroscoop worden bekeken. Dit virus spant inderdaad de kroon met alles wat zij teweeg brengt. Alle dingen die vanzelfsprekend waren, kunnen niet of zijn zwaar aangepast. Zo ook het zwemmen.

Als Zwemeiland.nl zijn we al lang op zoek naar een antwoord op de vraag of het Covid-19 Coronavirus overleeft in (zwem)water. Richtlijnen van de RIVM zijn hier niet. Ook de vragen die Zwemeiland.nl heeft uitgezet bij andere organisaties geven geen uitsluitsels. Op internet vinden we bij waterleidingbedrijven en Engelse sites wel goede geluiden.

In verschillende artikelen staat dat Coronavirussen onderdeel zijn van een groep virussen die niet goed in water standhouden en relatief eenvoudig te verwijderen en inactiveren zijn. Het drinkwater is daarom zeer goed beschermd tegen alle virussen, inclusief het Coronavirus. Het door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen chloreringsniveau van 15 mg. Min / liter is voldoende om niet-omhulde virussen zoals poliovirus, rotavirus en coxsackievirus te doden, en een omhuld virus zoals Covid-19 zou op nog lagere niveaus worden geïnactiveerd.

Als het Coronavirus niet overleeft in water betekent dat zwemmen op zich geen probleem is. Het zwemmen verhoogt niet het risico op een besmetting, de sociale interactie binnen zwembaden wel. Zolang deze maatregelen gelden, moeten zwembaden en zwemscholen hun deuren sluiten.

Het buitenwater is nu nog te koud maar het lijkt of het virus niet overleeft in water. Dit geeft perspectief voor de zwemliefhebbers.

Voor iedereen geldt dus; Let op elkaar, pas op elkaar en zorg dat je gezond en fit blijft. Voor zwemliefhebbers is er hoop. Als de temperaturen stijgen mogen we misschien het water in. En hopelijk met minder maatregelen, zodat we het gezellig samen kunnen doen.

Voor nu heel veel sterkte, en hopelijk zwemmen we straks allemaal zonder Corona met zichtbare dieren waar we wel van kunnen genieten. En vergeet niet regelmatig uw handen te wassen.

handen wassen

Bronnen; .( https://www.who.int/water_sanitation_health/publications/gdwq4-with-add1-chap7.pdf) , www.dunea.nl en zwembranche.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *